Facebook

Guiden till Krakow

Den perfekta Krakow guiden

I Krakow kan du njuta av den medeltida stadskärnan men också av klassiska centraleuropeiska kvarter med sin alldeles egna nedgångna charm. Utelivet är sprudlande, det lokala köket är gott och priserna behagliga. Dessutom finns kulturupplevelser och intressanta utflykter inom räckhåll.

Många som hör namnet Krakow förknippar det förstås med förintelselägret Auschwitz-Birkenau, som ligger cirka sju mil från staden. Och för förstagångsbesökaren är det förstås ett självklart besöksmål, som väcker många tankar och ger en djupare förståelse av vad som hände här under andra världskriget.

Men Krakow är mycket mer än så. Till de största besöksmålen hör en annan plats som ligger en bit utanför staden – saltgruvan i Wieliczka, dit vi har tagit tåget för en utflykt.
Det glittrar i stenen omkring oss i den enorma salen – Sankt Kinga av Polens kammare, världens största underjordiska kyrka. Allt är hugget i saltsten – väggarna, trapporna, statyerna, till och med en tredimensionell avbild av Jesu sista måltid. Vi befinner oss 101 meter under markytan i en gruvkammare som är elva meter hög och mer än 30 meter lång. På vägen har vi passerat långa gruvgångar, många kammare, glittrande underjordiska sjöar och mängder med vackra statyer i, just det, saltsten. Man tänker osökt på Tolkien och hans sagor, och mycket riktigt har författaren varit här (precis som mängder av kungar, generaler, påvar, vetenskapsmän och andra potentater). Kanske var det i de stora salarna och de vindlande gångarna som Tolkien blev inspirerad till dvärgarnas underjordiska stad Moria? För saltgruvan i Wieliczka är i sanning en svindlande upplevelse med sina 250 kilometer tunnlar och flera tusen kamrar. Den öppnades redan 1280, och än i dag finns det anställda vars familjer arbetat här i generation efter generation sedan 1400-talet.

Själva Krakow är en fin stad, med det mesta inom promenadavstånd. Den historiska stadskärnan från 1200-talet är kompakt med det stora marknadstorget Rynek Główny som naturlig medelpunkt. Mitt på torget sträcker klädeshallarna från 1500-talet ut sig (sukiennice på polska). Här möttes förr internationella handelsmän för att köpa och sälja varor, i dag är den vackra byggnaden dominerad av turister och souvenirbutiker (missa inte de vackra smideslamporna i taket!). I ett hörn av torget reser sig den gotiska Mariakyrkan från 1300-talet. Lyssnar du noga varje hel timme hör du trudelutten som en trumpetare spelar uppe i det 80 meter höga tornet. Hit kan du för övrigt också gå upp och njuta av den fina utsikten (biljett krävs).

I Kazimierz ligger barerna tätt

Som alltid är det trevligt att vika av från huvudstråken och flanera planlöst. Det finns gott om restauranger och kaféer, vi gillar speciellt charmiga kafé Nowa Prowincja, fint både inne och ute med tjock smakrik varm choklad när det är kallt och svalkande öl när det är varmt. Är du hungrig serverar kitschiga Morskie Oko utmärkt polsk husmanskost i vad som på insidan liknar en förvuxen skogshuggarstuga. Prova till exempel de goda potatispannkakorna eller den härligt smakrika grytan bigos.

Trots att Krakow är så tjusigt och populärt bland turister är priserna ändå mycket rimliga. Det gäller också hotell och lägenheter. Vi har gång på gång återvänt till Orlowska Townhouse, blott en kort promenad från marknadstorget. Här hyr du lägenheter som alla är inredda med antikviteter från olika tidsperioder, lika elegant som romantiskt. Och det till priser som motsvarar en natt på ett vanligt kedjehotell hemma. En utmärkt möjlighet att skämma bort sig lite extra.

Krakow har flera hundra tusen universitetsstudenter, vilket gör nöjeslivet extra bra. Det finns många barer i gamla stan, men nöjesområdet par excellence är ändå det gamla judiska kvarteret Kazimierz. Här ligger barerna och restaurangerna tätt med klassikern Alchemia i centrum (där du som i Narnia går genom en gammal garderob för att komma till nästa rum). Missa inte mycket gulliga kafébaren Mleczarnia och ganska nya ölhallen Hevre med glimrande kristallkronor i det höga taket.

Här i närheten sträcker sig också gångbron Kładka Ojca Bernatka över floden Wisła till det hippa området Podgórze. Det var här det judiska gettot låg under den tyska ockupationen, i dag poppar det upp massor av nya kaféer, barer och restauranger (ät till exempel ljuvlig vietnamesisk lunch på Wietnam, fika sedan på söta kaféet Absurdalia med sina goda tårtor).

Åk på Trabant-safari

En bit österut drar Schindlermuseet många besökare. Oskar Schindler räddade många judar under kriget genom att anställa dem i sin fabrik, en historia som berättas i Steven Spielbergs film ”Schindler's list”. Precis vid sidan om ligger också intressanta Mocak, museet för modern konst. Apropå konst, har du det minsta intresse så missa inte den lilla målningen ”Damen med hermelinen”. Den hänger på Czartoryskimuseet i gamla stan och är målad av ingen mindre än Leonardo da Vinci. Men medan hans avbildning av Mona Lisa ständigt skapar trängsel i Paris kan du här i lugn och ro njuta av det mer än 420 år gamla porträttet. Ännu en pluspoäng till vackra Krakow!

Vi provar också en annorlunda aktivitet och följer med på en Trabantsafari till den kommunistiska idealstadsdelen Nowa Hüta (nya stålverket). Puttrande i den gamla östtyska plastbilen berättar vår utmärkta guide om hur kommunistpartiet efter andra världskriget ville imponera på folket och samtidigt råda bot på den svåra bostadsbristen. Att kommunismen hade mycket svagt stöd i det välbärgade Krakow hörde också till. Sagt och gjort, man började bygga ett av världens största stålverk på åkrarna utanför staden och döpte det till Leninverket (så klart), samt en helt ny arbetarstad i anslutning till fabriken. Lyckligtvis blev det inte de vanliga förfärliga brutalbyggena, i stället fick unga arkitekter relativt fria händer och skapade rejält byggda hus som än i dag är populära att bo i. Det blir en mycket intressant tur som också innefattar fika i en av originalrestaurangerna samt besök i en lägenhet omvandlad till museum.

Guide Krakow - Se & Göra

1. Saltgruvan i Wieliczka

En av Krakows mest intressanta attraktioner. Ta lokaltåg eller buss hit, eller åk med en organiserad tur. Besök sedan gruvan med guidad tur. Köp med salt hem!
Hitta hit: Staden Wieliczka, strax söder om Krakow.

2. Schindlers fabrik och Mocak

Industrimannen Oskar Schindler blev världsberömd genom filmen ”Schindler's list”. Han arbetade för nazisterna men räddade ändå 1 200 judar undan Förintelsen. Det moderna museet berättar om Schindler, nazismen och judarna i Krakow. Precis vid sidan om ligger museet för modern konst.
Adress: 4 Lipowa Street

3. Nowa huta med crazy guides

En informativ och intressant guidad tur till den kommunistiska mönsterstaden Nowa Huta. Du åker Trabant, promenerar runt, fikar och besöker en museilägenhet.

4. Morskie Oko och Przypiecek

Smakrik polsk husmanskost i bergsstugemiljö mitt i stan – där har du Morskie Oko. Vill du äta snabbt och gott har Przypiecek vunnit priser för sina goda polska piroger.
Adresser: Morskie Oko, plac Szczepański 8, Przypiecek, Sławkowska 32 (sidan om Orlowska Townhouse)

Äta & Dricka

5. Pod Baranem

Klassiskt vacker finrestaurang med vita linnedukar och servitörer i väst. Maten är polskt finkök, missa inte rådjursfilén. Utmärkt service och rolig konst på väggarna.
Adress: Świętej Gertrudy 21