Facebook

Utflykt till Malbork

Malbork – Det största slottet i världen (Historia och resetips)

Riddarborgen i Malbork är den största fästningen som byggdes under medeltiden i Europa. Man började bygga den på 1370-talet och avslutade arbetet först i början av 1400-talet. Det var tyska orden som byggde den. 1309 blev Malbork (på tyska Marienburg) ordens huvudstad i Europa. Då bestämde man att bygga den stora matsalen (för 300 gäster) och stormästarens palats.

Hela byggnadskomplexen består av 3 borgar: lågborgen (ekonomibyggnader), medelborgen (stormästarens palats) och högborgen (klostret). Borgen är omgiven av 4 ringmurar och en flod. Munkarna var pionjärer i den här trakten när det gäller uppvärmning - de använde ett system som gjorde det möjligt att uppvärma vissa salar tack vare fjärrvärme som cirkulerade under golvet.

Ända fram till 1626 blev borgen aldrig erövrad av någon arme. Det var först den svenska armen som under fälttåget i Preussen lyckades att besegra besättningen och inta borgen. Historien upprepades 1656 och 1702. Det är intressant i det här sammanhanget att borgen tre gånger erövrades av Stenbockar: Gustav Eriksson Stenbock, hans son Gustav Otto Stenbock och hans son Magnus Stenbock.

Borgen erbjuder flera attraktioner: visningar, nattvisningar med facklor och riddarturneringar på sommaren. Malbork ingår i den polska Slottsföreningen.

Hitta hit: Gott om tåg både från Gdansk och Warszawa. Med bil tar det en timme från Gdansk.

Utflykten till Malbork kan bokas i samband med våra resor nedan:

Planera din resa och upplev Malbork samtidigt.

Var ligger Malbork Castle?

Malbork Castle ligger i staden Malbork i norra Polen, cirka en timmes bilresa frän Gdansk och Östersjön.

När byggdes Malbork Castle? Vem bygger den?

Den byggdes pa 1200-talet av riddarna av den tyska orden.

När är bästa tiden att besöka slottet?

De flesta besökarna ses under vären till tidig höst da vädret i allmänhet är ganska tilltalande med en färgstark bakgrund av lövverk.

Malbork är det största slottet i världen, nästan dubbelt så stort som den näst största befästningen som heter mehrangarh fort.

1190 etablerade de tyska köpmännen den tyska orden i Palestina under det tredje korståget som en sjukhusorder. År 1198 skyddade dess riddare kristna pilgrimer i det heliga landet och i kampen mot hedniska nationer. Stormästarens säte placerades där så länge som den tyska orden ägde territorier i det heliga landet. . Men när de kristna till slut förlorade Palestina flyttade ordern sätet till Venedig till en början och sedan till Malbork 1309 (i det dåvarande Preussen). Riddarna, rekryterade från ordens tyska egendomar, deltog i många strider och ledde den germanska armén. De skötte också administrativa funktioner i befälet medan bröderpräster tjänade Gud och drev kansliet.

Malbork fungerade som residens för stormästaren (1309-1457)

År 1309 var Malbork ett av klosterslotten i den germanska staten. Antalet broderriddare och broderpräster ökade plötsligt, vilket resulterade i nya och mer framstående byggnader för klostret i Övre slottet. Det fanns dock inget utrymme för stormästaren och hans hov. Norr om Övre slottet valdes som ny residensplats för chefen för den tyska orden och dess stat. Det övre slottets storskaliga återuppbyggnadsarbete började under stormästaren Luther av Braunschweigs era (1331-1335). År 1341 begravdes Dietrich von Altenburg , den första stormästaren, under kyrkan i St Anne's Chapel, och stod färdig 1344.
Efter att trettonåriga kriget började 1454 greps Malbork av den polska armén och Gdansks trupper. Tyvärr kunde stormästarna inte betala lösen och därför var stormästaren tvungen att lämna Malbork och flytta sin plats till Königsberg. Den 8 juni 1457 gick den polske kungen Kazimierz Jagiellonian in i Malbork och tog makten över slottet. Två dagar senare fick han hyllning i den stora matsalen. Alla de germanska riddarnas senare kamp för att återerövra Malbork misslyckades.

Malbork under Polens styre (1457-1772)

År 1466, enligt det andra fördraget i Torun , införlivades Malbork oåterkalleligt i Polen och blev därmed en subprefektur. År 1772 var Malbork ett tillfälligt kungligt residens, och kungen ockuperade kamrarna i Stormästarens palats under sina besök.
Inuti Malbork slott The Grand Refectory med vackert gotiskt revbensvalv, beläget i Polen
The Grand Refectory of Malbork Castle. Den största salen i Malbork Castle med ett vackert gotiskt tak med revbensvalv.
Invånarna i Nedre slottet började brottas med skråen från staden på den ekonomiska marknaden. En romantisk bild av slottet skapades av kontrasten mellan de massiva gotiska tegelväggarna och de små hantverkarhusen som gränsade mot dem, vilket genomsyrade människors sinnen vid denna tid. I efterdyningarna av konserveringen revs arbeten som utfördes på 1800-talet, samt små byggnader kring slottet.

Aktuella tider

Ferdinand von Quast, den första preussiske konservatorn, styrde restaureringsarbetena från 1851 till 1874. Den andra betydande etappen av restaureringen inträffade mellan 1882 och 1922 och bestod av en kraftig rekonstruktion av huvudslottets medeltida stil. Conrad Steinbrecht övervakade dessa restaureringar, och hans efterträdare Bernard Schmidt slutförde uppgiften 1945.

Förstörelse 1945 och återuppbyggnad

Nationalsocialister såg Malbork och den tyska ordensriddarna som tyskarnas pionjärer i öst, vilket omkullkastade idén som ett verktyg för propaganda. Slottet förklarades som en fästning när Röda armén närmade sig 1945. De tyska soldaterna besegrade det under loppet av tre månader. De östra delarna av domstolen led mest skada under attackerna. Polen tog sedan över Malborks slott, som 1945 var i nästan total ruin. Endast den västra delen av de övre och mellersta slotten överlevde attackerna utan betydande skador. Tillfälliga reparationer gjordes omedelbart efter kriget, men ordentlig återuppbyggnad hade ännu inte påbörjats.
Tyvärr skulle en tragisk händelse snart störa. 1959 fattade taket över Mellersta slottets västra flygel eld och brann ner oåterkalleligt. Den här händelsen väckte dock idén att påbörja återuppbyggnaden av hela byggnaden. Slottsmuseet öppnade 1961 och den allmänna restaureringen av slottet påbörjades.
I våra dagar är det bara slottskyrkan och Nedre slottets västra flygel som visar prov på brutala skador orsakade av kriget. Den kostsamma ombyggnaden av Malborks slott skulle i slutändan bli fördelaktig ur ekonomisk synvinkel, eftersom det idag är en av Polens mest besökta sevärdheter.

Intressant Malbork Castle Fakta

De tidigaste dokumenterade omnämnandena av slottet hänvisar till det som ett slott och listar det som grundat år 1278.
Malbork är det största slottet i världen, nästan dubbelt så stort som det näst största slottet som heter Mehrangarh Fort.
Mellersta slottet består av Stormästarens palats, känt som hans bostadskvarter. Där finns också The Great Refectory, där stora händelser inträffade, liksom The Hospital och The Grand Commandery. Det gav också gästvänligt en gästvinge.
Nedre slottet hade vad som var känt som yttre försvarsmurar.
Mycket nära där en järnväg står idag finns det nästan 30 meter långa och mycket välbevarade Kärnmjölkshuset, byggt mellan 1335 och 1340, som brukade vara det nordöstra hörnet av Nedre slottet.
Har du hört talas om TV-programmet Game of Thrones? Tja, inställningarna du ser där var delvis inspirerade av slottet Malbork!

Hur tar man sig till Malbork Castle?

Det enklaste sättet att besöka Malbork Castle via Gdansk är med tåg. Centralstationen heter Gdańsk Główny , och därifrån tar det cirka 30 minuter till en timme att nå slottet, beroende på vilket av tre tåg du väljer. Regio-tågen är vanligtvis de långsammaste men också de billigaste; de kan ta upp till en timme att nå slottet, och kostnaden är 13,50 PLN ($3 USD). TLK-tågen är något snabbare, tar cirka 35 minuter, och en biljett kostar 17 PLN ($4 USD). EIC-tåg är det bästa alternativet - de erbjuder en direkt rutt och tar knappt en halvtimme för 55 PLN ($13 USD). Alla dessa priser är angivna för en enkelbiljett.
När du når Malborks tågstation kan du hyra en taxi för den korta resan till slottet, vilket kommer att kosta cirka 15 PLN ($5 USD). En trevlig promenad till slottet från stationen är också en stor möjlighet, som tar cirka 20 minuter.

Biljettpriser, besökstider och resetips

Informationen kontrollerades och uppdaterades den 14 november 2023.
Biljetter är prissatta efter säsong och de inkluderar en ljudguide. Under vår-sommarsäsongen 2023 är den normala biljettkostnaden 70 PLN ($17 USD). Familjebiljett (2 vuxna och 2 barn) kostar PLN 220,00 ($53 USD) Barn upp till 7 år är gratis men du måste hämta en "0"-biljett i museets biljettkontor.
Slottet är öppet från tisdag – söndag, 9.00-19.00 (sista entré kl. 17.00) Inträdesgränsen för turen är 700 personer/timme, det är bäst att köpa biljetter i förväg!
Vanligtvis bör du tillåta minst 3,5 timmar att ströva runt i slottet för att få den fulla, vackra och uppslukande upplevelsen. Ljudguiden är en nyckelfunktion i turnén, eftersom den ger dig viktig information som du inte får missa, och fungerar även som din GPS under hela turnén.

Några råd och tips:

Bär lämpliga skor, eftersom det finns mycket att gå och många branta trappor att klättra och gå ner för.
Glöm inte att besöka Stormästarnas palats. Som namnet antyder är det en av de största och speciella delarna av slottet.
När du lämnar själva slottet, promenera över gångbron till andra sidan Nogatfloden för en imponerande utsikt över hela fästningen.

Film

×

Förändringar i bränslepriserna har lett till en generell kostnadsökning för hela transportindustrin, vilket kräver ett flexibelt bränsletillägg som kan komma att stiga, falla eller tas bort i takt med förändringar av bränslepriser.
Bränsletillägg är en justering av priset på bränsle, upp eller ner beroende på världsmarknadspriset på olja.

Fr.o.m. den 1 januari 2024 kommer rederier som trafikerar hamnar inom EU/EES att betala årligen för utsläpp av växthusgaser/koldioxidutsläpp. 
Det innebär att varje passagerare som reser med en färja från Sverige kommer att betala f.n. 20 kr/person enkel resa i ETS tillägg, och 100 kr/person enkel resa i koldioxidutsläpp, det totala tillägget för resan t/r uppgår f.n. till 240 kr/person.