Facebook

Allmän information om Polen

Allmän information om Polen

Polskt beteende

Typisk polsk gästfrihet, ett drag som kan vara både charmigt och roligt kommer från den gamla traditionen att välkomna gäster med bröd. När du kommer till Polen bör du vara beredd på det faktum att du inte alltid kommer bli förstådd. Men du behöver inte bekymra dig för det särskilt mycket, eftersom du kommer kompenseras för det genom att du, för det första, aldrig kommer att sakna villiga samtalspartners (oavsett kännedom om språket), och för det andra kommer du stöta på polackernas exceptionella gästfrihet och ett antal charmiga vardagliga vanor.

När du besöker en polsk familj ska du vara beredd på nedanstående situation:
När du kommer någonstans som gäst för första gången ska du inte bli förvånad om din värd har ett par tofflor som väntar på dig.

Om du blir bjuden på middag, gå dit hungrig, eftersom det kommer bli svårt att få plats med nudelsoppa, fläskkotlett med kål och potatis och ostkaka om du ätit tidigare.
Om du inte dricker alkohol bör du komma ihåg att det i Polen inte räcker med att säga det en gång – du måste vara påstridig.

Kom ihåg artigheten om du tänker åka med lokaltrafiken. Unga ger sina platser åt äldre, medan män lämnar plats åt damer.
Om du äter på restaurang är dricks välkommet, i nivå med övriga Europa, dvs ungefär 10% av notan.
Det finns naturligtvis många fler typiskt polska vanor. Det är värt att känna till att polacker är en särskilt vänlig och hjälpsam nation, speciellt emot människor de känner. Landets innevånare har en pliktkänsla gentemot varandra, sina vänner och familjemedlemmar som kommer av den polska historiens mörkare dagar.
Eftersom 95% av befolkningen är romerska katoliker firas alla kristna högtider, speciellt jul och påsk. Under dessa helger festar varje polsk familj tre dagar med varandra. Att gå till kyrkan för julottan eller under påsk är fortfarande en utbredd tradition.

Den polska karaktären

Polacken är arvtagare till sin historia, tradition och kultur, men är även en stor individualist. Polacken försöker aldrig vara originell – han bara är det!
Den polska karaktären är en blandning av gästfrihet, lättsinne, en nobel tradition och en ofta oförtjänt känsla av underlägsenhet. Polacker, speciellt unga, har ett allt större begär efter kunskap och de lägger helt klart stort fokus på utbildning.
Men något finns fortfarande kvar av den polska adelns traditionella kultur. Detta kan balnd annat ses i polackernas mycket välutvecklade individualism, starkt altruistiska natur, extravaganta generositet och speciella –ofta rättframma – sinne för humor. En polack fäster också stor vikt vid sin ära och värdighet Ibland kan han vara lättstött och uppträda överilat. Allt detta gör polackerna till mycket färgstarka karaktärer.
Du lär inte bli uttråkad i sällskap med en polack. Ty polackerna älskar att tala om sig själva, sina familjer, sina drömmar och om... Polen. Men samtidigt är de alltid redo att lyssna. Om det dessutom finns ett väldukat bord och gott sällskap är polacken i sitt rätta element och smittar andra med sin inbyggda optimism och eviga hopp om att även om saker och ting inte är så bra just nu kommer de en gång otvivelaktigt bli det.

Homosexualitet

Polen är ett av få länder vars egen lag aldrig utmätt straff för homosexualitet, utom under åren 1835 – 1932, en tid då främmande ockupationsmakter kontrollerade landet, och några år efter självständighetsförklaringen.

Den polska konstititionen garanterar likvärdighet inför lagen för alla medborgare och förbjuder alla former av diskriminering. Detta gäller även homosexuella.
Trots detta erkänner Polen inte formellt relationer mellan samkönade par – detta gäller både äktenskap och adoption.
Lesbian and gay living
Toleransen mot sexuella minoriteter ökar stadigt i Polen. Det är framförallt tydligt bland den unga generationen och bland välutbildade invånare, som visar allt större tolerans mot homosexuella män och kvinnor.
Detta är speciellt märkbart i huvudstaden, där det förutom många gay- och lesbiska barer finns många uteställen som förklarar sig vara gay-vänliga.
Situationen är liknande i Krakow, Lodz, Wroclaw, Poznan, Katowice och Gdanskområdet.
Det finns också publikationer och hemsidor med homosexualitetsrelaterat material öppet tillgängliga i Polen. Många organisationer stöder människor med alternativ sexuell inriktning och slåss för dessas rättigheter och förespråkar större tolerans mot dem.