Facebook

Polska stränder

Polen/resa_polen_hotel_spa_wolinski_park_narodowy_paketresa_hotellpaket_spa_polen_polenresor_.png

Spanien och Grekland får ursäkta. Europas finaste stränder ligger – tro det eller ej – i Polen.

Att se solen sjunka i havet från sandstränderna längs den vackra polska Östersjökusten är en upplevelse som lockar allt fler.
Längs Östersjöns södra kust, från Swinoujscie till Gdansk och bort till den ryska gränsen, breder mil efter mil av underbara vita sandstränder ut sig.


 1. SwinoujscieSwinoujscie_herb.png

Swinoujscie - en av Polens intressantaste turistorter

En stad byggd på 44 öar förtjänar benämningen ”Polens Amsterdam”.
Redan på 1800-talet var staden en berömd kurort och den lever fortfarande upp till sitt goda rykte.
Besökare kan njuta av det välgörande milda klimatet, den jodhaltiga luften, tallskogar och långa sandstränder. Den 5 km långa stranden är Polens bredaste, naturliga sandstrand, som dessutom blir bredare för varje år (på vissa ställen är den hela 200 meter!).
Hit reser årligen 600 000 gäster för att njuta av den storslagna naturmiljön, de bärnstensrika sandstränderna, mysiga restaurangerna och en skön vistelse.
En strandpromenad och sanddyner separerar badstranden från staden. På promenaden och i närheten finns det dussintals caféer, barer, restauranger, ölpubar, stekhus och rökerier som är öppna dygnet runt.
Kustlinjen kantas av både eleganta patricier villor och moderna flerfamiljshus.
Świnoujście spelade en viktig militär roll under lång tid. På båda sidor om floden Świna finns därför flera fort från 1600-talet (ruiner från svenska, danska och tyska försvarsverk).
Många turister besöker även kurorten för behandling mot dålig blodcirkulation, luftvägssjukdomar, endokrinologiska, hjärt- och kärlsjukdomar, hudsjukdomar samt reumatiska sjukdomar. Kurorten ägnar sig även åt fetmabehandling. Det finns sjukgymnaster och kinesitterapeutiska behandlingar, salta bad, gyttjebad, kryoterapi (kylbehandling) samt kosmetiska behandlingar.

Läge: Swinoujscie 0 kilometer, Gdansk 362 kilometer

Swinoujscie/spa_polen_polenresa_resor_polen_swinoujscie_spa_polen_duo.jpg


 2. Miedzyzdrojemiedzyzdroje_herb.jpg

Landets invånare kallar Miedzyzdroje för Östersjöns pärla. Och det ligger en del i det. Här är verkligen härligt vackra högsommardagar.
Miedzyzdroje på den gamla svenskön Wolin (1648 till 1720) ligger väldigt bra till för oss svenskar. Det är bara en dryg mil från färjeläget i Swinoujscie.
Näst Sopot är Miedzyzdroje den största badorten på vår lista med sina cirka 7 000 invånare som bor i staden året runt.
Läget är perfekt. På ena sidan, nedanför den branta strandbrinken, ligger den fantastiska sandstranden och havet. På den andra ligger en nationalpark med en vacker bokskog, reservat med visenter (europeiska bisonoxar) och en sjö.
Centrum i Miedzyzdroje är en stor park där man ofta har konserter under semestermånaderna. Strax bortom den finns en galleria med barer och butiker. Från den leder i sin tur en lång och hög pir ut i havet. Härifrån syns hela stranden breda ut sig. Stranden är också känd för att ha varmare vatten på sensommaren.
Längs den långa strandpromenaden finns allt som känns igen från turistorterna kring Svarta havet och Medelhavet – krogar, souvenirnasare, hotell och ett vaxkabinett. Innanför strandpromenaden ligger den gamla stadskärnan med sina vackra trähus.
Här finns inget av Rivierans lyx och glamour, men det är riktigt trivsamt. Och det kanske går att skaka fram lite av glamouren ändå – staden har sin egna "Walk of Fame" där polska kändisar lämnat avtryck på gångbanan.
Till Miedzyzdroje kommer både människor från Polen men också tyskar och skandinaver, ofta för att spela golf, sola och bada. Men många söker sig också hit för det som satte fart på turismen vid kusten för över 150 år sedan – gyttjans medicinska egenskaper. Många hotell erbjuder gyttje- och andra spabehandlingar under vistelsen.

Läge: Swinoujscie 14 kilometer, Gdansk 340 kilometer

Kolobrzeg/resa_polen_hotel_kolobrzeg_paketresa_hotellpaket_spa_polen_polenresor_duo.jpg


 3. PobierowoPobierowo herb.svg.png

Pobierowo har på vintern bara ett tusental invånare. Men under sommaren mångdubblas den siffran för här är det riktigt trevlig semesterstämning.
Folk går omkring med en våffla i handen och ett leende på läpparna. Tonårsflickor får lila eller illröda hårslingor inflätade i det bleka originalet. Och det spelas musik överallt. På kvällarna finns både barer och diskotek.
Stranden är underbar här också, vad annars? Vattenrutschbanan och kaféet är extra dragplåster för barnfamiljer. Däremot är det också väldigt många äldre som väljer att komma hit, sola och bada. Om du kommer med familjen och vill ha ett avbrott från stranden så finns ett så kallat "illusionshus" som är väl värt ett besök. Troligtvis kommer du att ha lika roligt som barnen här och det ger garanterat väldigt många bra selfies.

Läge: Swinoujscie 55 kilometer, Gdansk 290 kilometer

Pobierowo_lang.jpg


 4. TrzesaczTrzesacz_herb.png

Lilla Trzesacz är en av de mest dramatiska platserna längs den polska kusten. Här håller havet långsamt på att sluka en hel by.
Du ser det så fort du kommer ned till havet. En 15 meter hög sandbrant stupar ned till den långa, långa fina sandstranden. Precis på kanten står en kyrkoruin, eller snarare resterna av en ruin. Bara en vägg återstår.
Det är den gotiska St. Nikolaus-kyrkan. När den byggdes på 1400-talet låg den två kilometer från kusten. Sedan dess har havet ätit sig meter för meter in i land. För drygt hundra år sedan rasade den yttersta muren och sedan 1994 återstår bara denna enda vägg.
Det påstås att här bor färre än hundra personer på vintern, men på sommaren är Trzesacz ett blommande ställe med gatstumpar fyllda med butiker och pensionat. Folk säljer bärnstenshalsband, glass och de alltid lika populära våfflorna.Trzesacz är också ett populärt ställe att prova på skärmflygning. Man kastar sig ut från branten och landar i den sköna varma sanden på stranden. Om du vill prova på ett äventyr men inte är fullt så våglig så erbjuds också ridning.
Till Trzesacz kan du åka smalspårig museijärnväg från Gryfice. Se också till att besöka järnvägsmuseet om du är intresserad av mer tåg än att bara använda det som transportsträcka.

Läge: Swinoujscie 60 kilometer, Gdansk 295 kilometer

resa_polen_hotel_mera_spa_gdynia_gdansk_sopot_paketresa_hotellpaket_spa_polen_polenresor_mierzeja_hel.png


5. Pogorzelica

Pogorzelica är också en gammal kurort, som avfolkas på vintern och lever upp under ett par korta sommarmånader.
Stranden är bred, fin och vit och sträcker sig till horisonten och in i nästa lilla badort åt bägge håll, vad annars.
Den enda gatan skyddas av upp till tio meter höga sanddyner och ett par hundra meter av doftande barrskog. Söder om vägen ligger en insjö och fågelreservatet Liwia Luza.
Pogorzelica har ett mycket litet centrum plus öl- och kaffeservering, som byggs upp ute på stranden till högsäsongen. Annars är det mycket lugnt. Men vill du ha lite mer action är det bara att kliva över stadsgränsen (hundra meter väster om hotell Sandra) till grannorten Niechorze.
På sommaren samlas mycket folk på hotell och campingplatser, i enkla stugor och privatrum, som överallt längs den polska kusten.
Men i Pogorzelica kan du faktiskt semestra bekvämt året runt. Snygga spahotellet Sandra har varm inomhuspool att doppa tårna i när vädret och havet är på vresigt humör. Dessutom har man hela raden av kur- och spabehandlingar.

Läge: Gdansk 280 kilometer, Swinoujscie 70 kilometer.

resa_polen_pogorzelica_paketresa_hotellpaket_spa_polen_polenresor_duo.jpg


 6. DzwirzynoDzwirzyno_herb.png

Gammal fiskeby som sedan 1970 också är kur- och badort. På vintern bor här bara 600 människor. Men på sommaren fylls hotell, campingplatser, restauranger, butiker och tält med souvenirer och våffelstånd längs den flera kilometer långa huvudgatan av semesterfirare.
Allra populärast är den trevliga lilla hamnen längs ån som förbinder sjön Resko Przymorskie med havet. Här finns fiskrökerier, krogar med uteserveringar och ett litet tivoli.
Från huvudgatan är det bara ett par hundra meter genom skogen ned till de höga sanddynerna och den härligt breda vita sandstranden.
Men skulle du tröttna på sol och sand så finns mycket annat att göra. Den polska befolkningen gillar en aktiv semester.
På närbelägna sjön Resko Przymorskie kan du vindsurfa eller paddla, fiska eller hyra en motorbåt. Här finns också ridning, sju härliga mil med cykelvägar och flera tennisbanor.
Kurorten Dzwirzyno är känd för sina behandlingar av problem i andningsvägarna och hjärt-kärlsjukdomar. 

Läge: Gdansk 260 kilometer, Swinoujscie 105 kilometer.

resa_polen_hotel_spa_dzwierzyno_paketresa_hotellpaket_spa_polen_polenresor_.png


 7. Dabki

Dabki mellan Kozalin och Darlowo är en pytteliten men populär sommarkurort. Vintertid bor här färre än 300 människor så sightseeingen i samhället klarar du av på en kafferast. Här finns en enda gata med några hus i funkisstil plus ett fåtal hotell, restauranger och souvenirstånd.
Dabki är fortfarande framför allt en kurort med flera sanatorier som behandlar problem i andningsvägarna med inandning av den jod-rika havsluften. Men stranden är jättefin och populär under sommaren. Några gamla färgglada fiskebåtar ligger uppdragna i sanden och bidrar till en mysig stämning.
Innanför Dabki ligger sjön Bukuwo, som är populär bland vindsurfare för att den har bra vind och små vågor. Här finns också chansen att rida, paddla kanot och vandra.
För barn och ungdomar finns vattenparken Geovita och go-kart.
Du kan också prova nattfiske på Östersjön eller dagsfiske i Bukowosjön eller de två floderna som rinner ut här.

Läge: Gdansk 180 kilometer, Swinoujscie 185 kilometer.

Mall_resa_polen_hotel_spa_dabki_paketresa_hotellpaket_spa_polen_polenresor_.png


 8. Łeba

På vintern är Leba (uttalas Oeba) en lugn och charmig fiskeby med knappt 4 000 invånare. Under semesterveckorna i juni, juli och augusti sväller den till det flerdubbla.
Naturligtvis kan även Leba skryta med fantastiska vita stränder. Vattnet sägs dessutom vara det renaste längs hela den polska kusten. Kanske är det sant för Leba ligger ju långt från alla större städer?!
Lebas största tillgång är nationalparken Slowinski med sina unika vandrande sanddyner. Den ligger en dryg mil söder om själva orten. Hit ut får du vandra, cykla eller åka ett litet batteridrivet tåg på gummihjul.
Det är verkligen värt besväret. Dynerna är höga och vackra och ute vid havet ligger en otrolig strand. På vägen passerar du ett litet raketmuseum.
Inne i Leba finns hotell, pensionat, stugor och ett dussin campingplatser att välja mellan. Och i den lilla charmiga hamnen ligger utflyktsbåtar i alla möjliga storlekar och former och väntar.
Här finns också under några veckor ett nattliv som bara överträffas av Sopot och Miedzyzdroje. Till de populära sporterna hör vindsurfing, vandring, cykling och ridning.

Läge: Gdansk 12 kilometer, Swinoujscie 340 kilometer.

resa_polen_hotel_spa_wolinski_park_narodowy_paketresa_hotellpaket_spa_polen_polenresor_.png


 9. Sopot

Sopot är en grön oas mellan storstäderna Gdansk och Gdynia. Och en riktigt klassisk europeisk badort.
Sopot vid Gdanskbukten är med sina 30 000 invånare den enda riktiga staden bland Allt om Resors polska badorter. Här finns kasinot som får de flesta att tänka på Monte Carlo. Här finns också det riktigt heta nattlivet, här ligger Molo, Europas längsta träpir med sina 516 meter, och det slottsliknande hotellet Grand Sopot.
I den väl skyddade Gdanskbukten ligger havet ofta spegelblankt. Stranden är lång, bred och vit, Och under juli och augusti är det just här man ska visa upp sig i Polen om man vill räknas.
Shoppinggatan heter Monte Casino och ligger rakt upp från träpiren. Här finns restauranger, barer och diskotek tätt intill varandra. Det är bra tryck i Sopot långt in på natten. Och vill du uppleva riktig storstad så ligger Gdansk bara 20 minuter bort med tåg.
Innanför själva stranden har man sparat ett grönområde med promenadvägar. Här finns också några av de bättre hotellen, trevliga restaurangerna och glasskaféerna.
Dagtid är Sopot mer charm och avkoppling än stora sevärdheter. Så när du väl har spanat in den gamla fyren nere vid piren, de gamla badhusen i trä och smakat på det 70 miljoner år gamla, äckligt salta, kurvattnet i brunnen vid det gamla sjukhuset är det bara att slappa och ha det bra på stranden. Se också till att ta dig förbi det obligatoriska "Krzywy Domek"  - ett oregelbundet utformat hus som ofta omnämns som ett av världens konstigaste. Tänk på att Sopot är ett dyrt ställe att besöka jämfört med de andra badortern

Läge: Gdansk 12 kilometer, Swinoujscie 340 kilometer.

resa_polen_hotel_spa_gdynia_gdansk_sopot_paketresa_hotellpaket_spa_polen_polenresor_golf_.png