1. Välj typ av transport 2. Välj resmål > 3. Sök paket
Budapest
Swinoujscie
Gdansk
Szczecin
Gdynia
Trzesacz
Kolobrzeg
Ustka
Krakow
Vilnius
Miedzyzdroje
Warszawa
Prag
Wiselka
Sopot
Zakopane
Budapest
Swinoujscie
Gdansk
Szczecin
Gdynia
Trzesacz
Kolobrzeg
Ustka
Krakow
Vilnius
Miedzyzdroje
Warszawa
Prag
Wiselka
Sopot
Zakopane
Sök resa
 • 3 dagars hotellpaket med flyg fr

  2 690

  kr

  Boka i god tid för bästa pris!

  Ring: 040 13 13 40
  E-mail: info@polenresa.se

  Vilnius – varm charm och löjligt låga priser

   
  Bland baltländernas tre huvudstäder är Vilnius den charmige kusinen från landet. Men trots sin litenhet och östliga läge förför staden med sin värme och sköna glimt i ögat. Lägg till löjligt låga priser och Vilnius blir perfekt för en mysweekend.

  Åk bergbana upp till slottet, utforska stadens självutnämnda och tokroliga konstnärsrepublik – som ett Christiania utan knarket – och ät gott för nästan ingenting.
  Det är en del av vad Litauens huvudstad har att erbjuda. Staden har bara drygt en halv miljon invånare och området som lockar besökaren är begränsat och avverkas bekvämt till fots. Det handlar om Vilnius hjärta, den medeltida gamla stan.
  Den påminner om motsvarigheten i Stockholm. Det mesta som turisten vill se och uppleva ligger koncentrerat kring kullerstensgränderna och torgen här.

  Pulsådern är gatan Pilies som löper från torget med katedralen i norr via universitetet och Rådhustorget till Gryningsporten i gamla stans södra ände. Pilies, som byter namn till Didzioji och senare Ausros Vartu utmed sträckningen, är det närmaste Vilnius kommer ett etablerat turistmål: gatan kantas av gatusångare, uteserveringar och butiker som säljer landets två främsta turistvaror – bärnstenssmycken och linnekläder.

  Det lockande shoppingutbudet i staden är magert och utbudet av sevärdheter ganska tunt (slottet, några museer, massor av kyrkor). Den stora attraktionen är att bara strosa runt i staden och att äta och dricka gott - till priser som oftast bara är en tredjedel av de där hemma. För det senare så kolla förutom gamla stan även området strax nordväst om kring gator som Vilniaus och Islandijos som kryllar av krogar, klubbar och barer.

   

  Vilnius sevärdheter topp 5

  1. Gamla stan

  Vilnius gamla, medeltida stadskärna är en av de största i sin art och rymmer över tusen monument från olika stilepoker varav flera mästerverk från barocken, gotiken och nyklassicismen.

  vilnius_gamla_stan_200.jpg

  2. Katedralen

  Främsta attraktionen i denna stora kyrka är kapellet tillägnat Litauens skyddshelgon Sankt Casimir.

  Vilnius_katedralen_200.JPG

  3. Uzupis

  Det lilla området strax öster om gamla stan utropade sig till republik 1998. Givetvis med glimten i ögat. Det mysiga området domineras av konstnäraateljéer, gamla 1800-talshus och charmfulla serveringar.

  vilnius_uzupis_200.jpg

  4. Slottet

  Ett flertal byggnader varav den Högre borgen erbjuder strålande utsikt över staden (- och som nås via bergbana). På markplanet är främsta sevärdheten Litauens nationalmuseum. Här kan man bland annat lära sig om svenskättade kungen Sigismund Vasas regeringstid.

  vilnius_slottet_133.jpg

  5. KGB-museet

  Palatset rymde länge Sovjets hemliga polis KGB men är numera museum just över den organisationens övergrepp mot oliktänkande. Starkaste upplevelsen är källaren med sina tortyrceller.

  KGB.jpg

  Film

  Vilnius from Polenresor on Vimeo.

  Våra flygpaket är upplagda med tre nätter som bas. Nedan presenteras våra hotell i Vilnius